.

Etiópia


Terület: Yirgacheffe, Sidamó-régió
Magasság: 1200-1800 m
Feldolgozás: mosott

Egyedi, nagyon virágos és gyümölcsös illatú, amint ez az aroma elillan, a lágy, de telt kávéíz egy csipetnyi könnyed gyümölcsösséggel párosulva tölti el a szájat.
Van egy etióp legenda egy fiatal pásztorról, Kaldiról és a kecskéiről, akik egy nap váratlanul rábukkantak egy tucatnyi kistermetű fára, aminek apró piros bogyói voltak. Nem hétköznapi bogyók voltak ezek, mert amikor a kecskék lelegelték a bogyókat kivételes éberség és élénkség lett úrrá rajtuk. Kaldi is megkóstolta a piros bogyókat és elégedetten konstatálta, hogy milyen sok energiához jutott, így egész éjjel éberen tudott vigyázni a kecskékre. Egy nap Kaldi mesélt egy szerzetesnek a rendkívüli gyümölcsről, majd nem sokkal ezután már minden szerzetes a csoda bogyókat rágcsálta, és élvezte a feltöltődés erejét.
Úgy tartják, hogy Etiópia az Arabica-kávéfa szülőhazája. Mindössze a termés 2%-a van a kormány tulajdonában. A népesség majdnem fele dolgozik valamilyen kávé ültetvényen (farmon). Emiatt a kávé fontos szerepet játszik az Etióp gazdaságban.
Az Etióp kávék (amilyen a Yirgacheffe is) 98%-át kb. egy hektáros kis farmokon termesztik, ami lehetővé teszi a farmereknek, hogy alaposan odafigyeljenek az ültetvényükre. Ez észrevehető a kávé aromáján, ami később a csészédbe kerül.

 • Kávé termőterületek főbb ízjegyei

  Etiópia: szokatlanul határozott és elegáns, virágos, herbális és citrusos ízjegyek találhatóak benne.
  Kenya: intenzív aroma, élénk savasság, komplex ízvilág, gyümölcsös és bogyós gyümölcsös íz, citrusos savasság és sűrű, gazdag textúra jellemzi.
  Ruanda: a legfinomabb, legédesebb és legvirágosabb kelet-afrikai kávéknak számítanak, ízüket tekintve különlegesen harmonikusak.
  Brazília: a termőterületeiről származó kávékról összességében elmondható, hogy édesek, enyhén savasak és közepesen testes a textúrájuk.
  Kolumbia: rendszerint ízgazdag, testes kávék, sokféle ízjegy található bennük az édestől a mogyoróson, a csokoládéson, a virágoson, a gyümölcsösön át a trópusiig, régiónként eltérő az ízprofiljuk.

 • Címkefelhő